Lifehacks i Thailand

Självklara saker inför resan som tål att upprepas!

1. Undvik mygg. Eller i alla fall deras bett, så mycket du kan. Det kan vara det viktigaste av allt! (Typ skillnaden på liv och död) För är det fel mygga som sätter sig, kan du åka på något mindre kul som denguefeber eller malaria. Här gäller att välja rätt myggmedel, vissa fungerar icke alls. Detta är en bra sort, se bild nedan.

2. Använd solkräm. På riktigt. Ös det över dig första veckan och fortsätt framöver. Har du skandinavisk vinterhud och så har du inte sett sol på flera månader. (Nej, eventuellt solarium räknas inte!) Därför behöver man oftast solskydd 50 och minst 30. Brun blir du ändå!

Du har hört det förr, undvik den starkaste solen mitt på dagen. Passa på att ta en skön siesta, läs eller lyxa till det med en massage istället.

Vägrar barnen att smörja sig? Ge dem en halv tub att leka med, smörja varandra och rita med på huden i skuggan. Kul, kladdigt – och bra när de hittar ut i solen igen.

3. Hyr gärna en motorcykel. Men använd för Guds skull hjälm och kör försiktigt. Du är inte Superman bara för att du åkt utanför Sveriges gränser, utan din kropp är lika ömtålig här som hemma. Bör tilläggas att thailändare får körkort utan att de någonsin har kört ute i den riktiga trafiken. Här gäller simulator, åka lite på ett område, några frågor och var-så-god-här-har-du-ditt-körkort, hej! Typ. Sägs det. Vad vet jag. Men om vi hur som helst utgår från det (vilket skulle förklara en hel del) så kan vi vara mer försiktiga i trafiken.

Du möts ofta av mopeder/motorcyklar med ett gäng 10-12 åringar på. Givetvis utan hjälmar. Andra kör efter att de druckit en hel del, samma alkoholpolicy gäller inte riktigt här…

Du bör gärna ha ett Nationellt körkort, annars kan du åka på böter på runt 500 baht. Men ibland klarar man sig med det svenska körkortet… beror på vem som stoppar en, så därför varierar även summan.

Så, håll hårt i hatten hjälmen, kör nyktert och försiktigt.

4. Ha magtabletter och vätskeersättning nära till hands. De flesta blir lite knasiga i magen minst en gång under vistelsen så det är bra att ha sånt redo. Framför allt om du reser ensam, inte så kul att ta sig iväg mitt i, om man blir ”risig”.

Om du blir riktigt sjuk finns bra apotek (som är som kliniker) och du får snabbt hjälp med tabletter som fixar biffen.

5. Shoppa gärna och kom ihåg att pruta! Om priserna ska hålla sig låga så måste vi alla pruta så mycket vi kan. Det är konstigt och ovant för oss, men kör – det är kul när man kommer in i det. Annars ser de vad vi är villiga att betala kommer successivt att höja alla priser. Får du ett pris på 1000 baht – börja på 300 till exempel – för ni ska mötas på hälften, alltså 500 i det här läget. Se bekymrad ut, gå därifrån, oja dig – allt är en charad. Håll alltid god ton och tacka sedan för affären när ni är klara. Både köpare och säljare ska vara glada och överens vid en bra affär.

6. Ta seden dit du kommer. Lär dig vad som gäller och respektera landets lagar, regler och normer. Vi är gäster i Thailand och skall oss så bete oss. 😃

 

img_5047

img_5134
Cool bil…
22546787_10154680134311486_1117889819_o
Shoppa – och pruta!
img_4292-1
Havet
img_7772
Njut!

img_7770

Annonser

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s