Songkran heter det thailändska nyåret

Det firas med stort vattenkrig på alla gator och torg mellan den 13-15 april.

Alla hade på sig Hawaii-skjortor i glada färger och laddade sina vattenpistoler och byttor. Bilar och mopeder med sidovagn var fulla med barn och vuxna som placerat stora tunnor med vatten mellan sig. Vissa hade till och med isflak i sina tunnor och kastade en skopa i nacken när de åkte förbi. Butikerna använde vattenslangar och det var faktiskt härligt i den här värmen! Det var hela 34 grader i skuggan och Gud vet hur varmt det var i den gassande solen…!

Tänk studentfest – men alla får bara med! Så kan man beskriva den här dagen.

Det fanns ett litet skumparty med ett liveband där barnen fick leka loss och busa. Några uppblåsbara pooler var fyllda med vatten där det var fritt fram att bada. Det här var en underbar dag för alla åldrar och nationaliteter.

Åk hit den här perioden om du har chansen!

Från Wikipedia:

Det thailändska nyåret, Songkran inleder regnperioden i södra delen av Thailand. Man firar nyåret den 13-15 april och enligt traditionen slänger man stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig.

Songkran firas överallt utomhus med att man sprutar vatten på allt och alla. Vänner och förbipasserande, samt bilar. Man slänger även vit färg (vatten blandat med talk, barnpuder). Det är en mycket stor fest men den har vissa regler. Är man nybörjare så bör man främst vara ute dagtid för på natten är det inte lika kul. Att bli målad vit betyder lycka, att få vatten på sig betyder att man blir ren till det nya året. Alltså är bådadera en vänlig gest.

Vattensprutandet är idag det tydligaste inslaget i firandet, men under nyårsfirandet är det många som också enligt traditionen besöker kloster för att be och ge mat åt munkar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s