Familjen Pråmells fyra månader i Thailand

I början av 2018 pratade vi med Ida Pråmell på ett thaiforum på Facebook. Hon befann sig på ett hotell på Surin beach och var intresserad av den svenska skolan i Thailand och en längre vistelse i Kamala.

Vi bestämde en träff över en kaffe och hon berättade om sin man Erik, minstingen Herman och om Astrid som skulle fylla 8 år. Hon ville veta mer om möjligheten att vara en längre tid här. Erik skulle precis vara föräldraledig med Herman och de var redo för ett äventyr.

Det var trevligt och inspirerande – så i augusti gick flyget ner till Phuket än en gång, med skola bokad för Astrid och boende bokad via House in Phuket för 4 härliga månader. Nu är vistelsen snart slut och julen firas hemma i Sverige. Vi träffade Ida för att snick-snacka om hur allt varit!

Familjen Pråmell utanför svenska skolan i Thailand.

Hur kommer det sig att ni valde just Kamala?

– Det var när det visade sig att det fanns en svensk skola i Kamala som rese-fröet växte. Och när vi fick se bilder på boendet som Susanna föreslog, så bestämde vi oss snabbt för att det var hit vi skulle åka.

Hur länge planerade ni er kommande resa?

– I mars månad bokade vi boende och skolplats till Astrid. Erik ansökte om exakta datum för föräldraledigheten och resan var ett faktum.

Vad är det bästa ni packar med från Sverige?

– Vår vagn! Vi har valt att inte hyra motorcykel eller bil utan att ta oss fram till fots. Vi tycker det är ett trevligt sätt att få både motion och umgås på samma gång. Vi har en BabyJogger City Elite och Herman har åkt som en kung, precis överallt.

Något ni glömde?

Resesängen glömde vi hemma men sängen i vårt sovrum var så stor så det gick tom att sova 4 i den. Kompisar på besök kom med sängen och sedan har alla sovit bättre ändå. Annars har vi egentligen inte saknat något. Förutom Marabou choklad och glutenfritt knäckebröd.

Vad har varit det bästa med resan?

Det bästa har absolut varit all tid vi haft tillsammans utan en massa ”måsten”. Att kunna gå ut genom dörren i kläderna en har på sig, inte behöva krångla med ytterkläder och stövlar. Eftermiddagarna har ägnats åt att bada och leka och inte åt läxor eller matlagning.

När elen inte kommer tillbaka. Då blir det chips till kvällsmat. Elen skulle vara avstängd 09-16.30, men är fortfarande borta kl 17.56. Barnen önskar elkvällsmat fler gånger.

Vad har varit mest utmanande?

Den största utmaningen kommer nog att bli att återanpassa sig till livet i Sverige. Det är så mycket varmare och friare här och en stor skillnad med två vuxna hemma.

Att börja laga mat igen kommer att bli ”jobbigt” för oss vuxna som vant oss vid lyxen att köpa med oss hem från marknaden eller vårt lokala hak på gatan.

Ni bodde i Kamala 36a, berätta om boendet!

Vi har bott i Kamala 36A som ligger perfekt vid poolen! Det är ljust och fräscht och med två sovrum med en suite samt en toalett på nedervåningen har det allt vi kunnat önska oss. Det har verkligen känts som ett hem, inte ett semesterboende.

Vi har gjort frukost hemma, även en del luncher och middagar har lagats och barnen har kunnat sitta och pyssla och leka vid matbordet- precis som hemma.

Vad vill ni hälsa till någon som funderar på att göra det ni precis gjort?

Gör det! Tveka inte! Har ni chansen att utnyttja inkomsten och ledigheten som föräldraförsäkringen ger så ta den! Det här är något vi kommer att bära med oss resten av våra liv. Det är fantastiskt att se hur våra barn har utvecklats och växt på den här tiden och hur de fått andra färdigheter. De har också fått se andra delar av världen och möta andra människor, se att det finns mycket som är olikt men mer som är likt.

Vad har ni lärt er av det här äventyret?

Det är inte så konstigt att vara någon annanstans. Allt går att lösa och när en väl kommer in i att saker görs ”thai-style” och kanske inte på minuten så är det ett mycket mindre stressigt liv.

Erik har passat på att motionera dagligen. Ett loop har han hunnit med precis innan de åker hemåt igen.

Här bodde familjen Pråmell

Information om svenska skolan i Thailand

Boka boende i Kamala

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s